Forloren hare

Forloren hare er en tradisjonsrett som nesten har gått i glemmeboka. På hjemmesiden til Husmorlykke står det følgende om retten: Forloren betyr imitert. Forloren hare er altså ingen hare, men en imitert hare. I mangel på harer ble det laget en forloren hare av karbonadedeig. Den hører helt klart til på søndagsmiddagen, så har du litt karbonadedeig du ikke vet hva du skal bruke til, så lag denne deilige retten. Denne oppskriften fant jeg i Den rutete kokeboken til Ingrid Espelid. Dette er en kokebok som bør finnes i de fleste hjem, etter min mening. Forloren hare kan lages på ulike måter, den kan om ønskelig fylles med hakket persille og/eller ost i staver i midten. Andre bruker å dekke retten med baconskiver. Jeg har ikke gjort noen av delene pga. at jeg ikke hadde råvarene i hus.

Ingredienser:

Pudding/kjøttfarse:

1/2 kg kjøttdeig

10 g salt

15 g potetmel

-

2-3 dl kald melk

-

1/2 ts sort pepper

1/2 ts malt muskat

1/2 ts malt ingefær

- 1 ss smør (til å ha i bunnen av den ildfaste formen)

-

Saus:

2,5 dl vann

2,5 dl melk

-

1 dl kaldt vann

2-3 ss hvetemel

1 dl rømme

salt

pepper

muskat

ingefær

sukkerkulør (til passe brunfarge)

 

Fremgangsmåte:

1. Smør en ildfast form med smør og sett stekeovnen på 180 grader.

2. Lag kjøttfarsen i en foodprosessor: ha kjøttdeigen i maskinen. Tilsette salt og potetmel for å få en seig deig. Tilsett melken litt etter litt. Smak til med krydder.

3. Form farsen til et avlangt brød direkte i den ildfaste formen.

4. Tilsett vann og melk etter ca. halve tiden. Dette blir sjy til sausen.

5. Stek puddingen ca. 50 min. Sjekk om puddingen er ferdig ved å stikke en gaffel inn i puddingen. Kommer det ut klar væske, er puddingen serveringsklar.

6. Lag halvbrun jevnet saus av sjyen i en liten kasserolle. Tilsett klumpfri røre av kaldt vann og hvetemel i sjyen. Rør godt for å unngå klumper. Tilsett rømme og smak til med ønsket krydder. La sausen trekke 5-10 min for å fjerne melsmaken.

7. Legg den ferdig stekte forlorne haren på en stor skjærefjøl. Del opp i tynne skiver på ca. 1/2 -1 cm og legg over på serveringsfat. Drypp litt saus over puddingen.

8. Server poteter, kokte grønnsaker, brun saus og tyttebærsyltetøy eller tyttebærgele til denne rette.